Tambakio - St Pauls Bay

Res till Kreta

Se och göra på Kreta

Om du ska resa till Kreta eller funderar på det så presenterar vi en behövlig sammanfattning av Kretas utbud av saker man kan se eller göra för att du ska kunna få de bästa tipsen och den bästa möjliga upplevelsen på din resa. 

Städer, byar och kultur

Greklands mest mångsidiga ö Kreta är känt för sina mysiga städer och lantliga byar. Upplev Kretas antika kultur och få en inblick på hur lokalbefolkningen bor genom att åka runt på ön och upptäcka massor av intressanta platser. De gamla städerna Chania och Rethymnon är två lugna städer fyllda med smala gränder och uteserveringar. I Chania kan du besöka fina museer, såsom Arkeologiska museet och folklore museet. Du finner även spännande medeltidsborgar samt turkiska moskéer. På denna länk hittar du fler tips på hur du kan utforska Chania.

Agios Nikolaos är en lite mindre men harmonisk stad med mycket charm som på senaste tiden har blivit en av de främsta semesterorterna på Kreta. Här hittar du Voulismenisjön vilket legenden menar att gudinnan Athena badade i.

En annan semesterort som uppmärksammats är den lugna byn Stalis som har en strand med långgrunt vatten vilket lockar många barnfamiljer.

För en lite mer idyllisk och avkopplande resa rekommenderar vi byn Georgioupolis. Byn är en grekisk stolthet som är välbehållen av flertal familjedrivna företag som restauranger och butiker. Fyra kilometer från byn hittar du även den djurrika sötvatten sjön Kournas Lake. Här kan du exempelvis se sköldpaddor och andra spännande djur vandrandes eller simmandes vid sjön. Se mer om sjön här.

Mitt på Kreta ligger dess huvudstad Heraklion. För många besökare är Heraklion det äkta Grekland, då det ej är en stor semesterort full av turister, och staden ger dig mycket riktigt alla chanser att leka lokalbo om du så önskar. Här finns det mängder med autentiska kaféer, barer och restauranger, där du kan slå dig ner och bara vara. En populär aktivitet för lokalbor såväl som turister är att ta en promenad längst den långa piren i hamnen. Den gamla hamnen är en av de bevarade favoriterna tillsammans med den venetianska borgen Koules. Den har skyddat staden mot bland annat piratattacker förr i tiden.

Bland det allra bästa som Heraklion kan erbjuda är stadens shoppingutbud, som passar alla målgrupper och storlekar på plånböcker. Här finner du allt från större internationella kedjor till mindre butiker med inhemska saker. Efter sin shoppingtur kan man gå till det arkeologiska museet, där de bevarar de allra flesta föremål som hittats i utgrävningarna. Det är även ett tips att besöka museet innan man åker till Palatset i Knossos, för att få en bättre förståelse av vad man kan förvänta sig där. Palatset i Knossos är ett måste, och ligger en kort buss- eller bilresa ifrån Heraklions centrum. Det är alltså platsen för den största utgrävningen i Grekland från Bronsåldern, och här kan du se resterande delar av vad som en gång var imponerande byggnader, hieroglyfer och fresker.

Res till Kreta genom att boka en charterresa eller sista-minuten-resa

Utflykter

Då sport inte är Kretas huvudfokus så finns det istället gott om utflykter som passar dig som vill vara aktiv, älskar naturen eller bara vill upptäcka nya spännande platser. Kreta är så mycket mer än deras underbara städer och byar. Dessa är självklart en upplevelse i sig men oftast gömmer det sig mer sevärdheter än vad man tror. Om du tar en utflykt till bergen kan du få cykla eller promenera bland Kretas vidunderligt kända natur.

Agreco Farm är ett besöksmål som odlar samt producerar ekologiska råvaror som eget vin och oliver. Förutom mat har de även ett litet zoo som består av getter och andra söta små djur. Varje år arrangeras där olika evenemang vilket gör att gården förvandlas till en förtrollande fest fullt med härliga människor och god mat. Läs mer om gården här.

På Kreta kan du hitta flera oliv- och vingårdar du kan strosa runt bland där det finns möjligheter för vinprovningar eller guidade turer. Vissa olivträd på Kreta är så pass gamla som 3000 år.

Ett sista utflyktstips är såklart de omtyckta båtturerna. Båtarna serverar oftast mat vilket du kan avnjuta med en vacker utsikt och höra det fantastiska ljudet från vattnet som skvalpar mot båten. Om du istället vill styra en båt själv finns det gott om kanoter man kan hyra och glida runt på det glittrande vattnet i timmar. Det finns helt enkelt mängder av valmöjligheter för en utflykt på Kreta. 

5 bästa stränderna på Kreta

1. Elafonissi Beach

Elafonissi Beach är både långgrund på en del av stranden och djup på en annan vilket passar alla. Det är Kretas populäraste strand och är känd för sitt kristallklara vatten och sin magnifika finkorniga sand som dessutom skimrar rosa. Stranden finner du i Elafonissi.

En resebloggare presenterar mer information och vackra bilder via denna länk.

Besök Elafonissi Beach - en av de mest populära stränderna på Kreta

2. Potamos Beach

Denna strand är belägen mitt bland bergen vilket ger enastående vyer. Stranden är väldigt lång och bred som innebär mycket plats för besökarna samt ger mer frihet till att upptäcka strandens alla snäckor och klippor. Stranden hittar du i Malia och passar alla åldrar.

Se mer om stranden här.

3. Vai beach

Detta paradis är idealiskt på grund av dess möjligheter och natur. Det är den enda stranden på Kreta med naturligt växande palmer vid sig och området har dessutom Europas största palmskog med över 6000 palmträd vilket gör det till en exotisk plats som många efterfrågar. Stranden är ren och har såväl restauranger som caféer samt uthyrning av jetskis och surfing.

Se andras recensioner från stranden här.

4. Kato Stalos

Den långa stranden Kato Stalos sträcker sig ända bort till Agia Marina vilket också är en underbar strand värd att besöka. Det finns gott om plats på den mjuka lena sandstranden och flera val av restauranger, barer och affärer.

5. Seitan Limani

Den avlägsna badviken är en enkel utmaning som alla klarar av och oftast vill göra igen. Det är nämligen så att du måste parkera bilen ovanför stranden för att sedan klättra eller vandra ner för att kunna ta dig dit. Stranden är omringad av klippformationer och belägen vid staden Chania.

Kika på bilder och recensioner via denna länk.

4 restaurangtips på Kreta

1. Theodosi

Detta är en restaurang som har tagit de traditionella grekiska rätterna och lagt till det där lilla extra. Maten är proffsigt och mycket omtalad bland resenärer. Theodosi ligger i staden Chania precis vid havet.

2. Palirria Taverna

Med bra service, god mat och perfekt belägenhet precis vid havet så rekommenderar vi starkt Palirria Taverna. De serverar mycket fisk och skaldjur men även grekiska rätter. Restaurangen finner du i orten Agia Marina precis vid stranden.

3. Kastro Cretan Cuisine

Restaurangen skapar en idyllisk känsla med hjälp av deras fantastiska tak fyllt med ringlande växter och blommor samt placerade apelsinträd. Maten är till mestadels grekiskt men har även flera goda pastarätter. Kastro Cretan Cuisine hittar du i Panormos som har fin utsikt över bergen.

4. Pulse

Restaurangen är helt baserad på vegetariska och veganska rätter och ligger i staden Chania. Även om Grekland har ett relativt bra utbud för veganska och vegetariska alternativ på restauranger så är Pulse en av dom bästa. Det finns självklart traditionella grekiska rätter på menyn i deras egna vegetariska och veganska tappning.

Njut av en riktigt trevlig semester på Kreta
magnifiermenu