Tambakio - St Pauls Bay

Res till Kroatien

Se och göra i Kroatien

Om man vill resa till solen är Kroatien ett utmärkt alternativ. Vare sig ni väljer att semestra i någon av de större städerna eller de mindre öarna, så finns det ett brett kulturellt utbud av både aktiviteter och sevärdheter ni inte får missa. Här kommer därför en sammanställning på populära och omtyckta områden samt tips på vad man kan se och göra i Kroatien.

4 populära områden

Makarska rivieran

Är ni ute efter en av världens vackraste kuststräckor får ni inte missa Makarska rivieran. Med kristallklart vatten och autentiska stenhus har resmålet blivit en favorit hos många, inte minst för de omtyckta lokala restaurangerna, men också på grund av den idylliska grönskan, som kantar den 53 kilometer långa sträckan. De flesta som reser till Makarska rivieran önskar sig en lugn solsemester med god mat och stadspromenader, men det finns även vandringsleder och vattenaktiviteter för äventyraren.

Split

Kroatiens näst största stad Split är ett mycket populärt resmål eller delstopp. Staden som är mest känd för Diocletianus palats kan även erbjuda mysiga matmarknader, badstränder med klart vatten och historiska byggnader att strosa runt bland. Att besöka Gamla staden innanför palatset är ett måste och när man vill ta en paus från solen kan man sätta sig på ett pittoreskt café runt hörnet. Nattlivet i Split är även omtyckt av besökare, densamma gällande under festivaler och event på sommartid då staden flockas med människor från Europas alla kanter. Från Split kan man även ta sig till de små öarna med båt vilket brukar vara en uppskattad upplevelse ifall man vill byta den populära turistmiljön mot mindre
hamnstäder vid vattnet.

Dubrovnik

Dubrovnik har kammat hem titeln som en av städerna på Unescos världsarvslista, på grund av sin medeltida arkitektur, torg och idylliska gränder. De orangea taken och det blåa havet liksom den levande miljön bidrar till denna färgsprakande stad som klättrat upp på listan av Kroatiens mest välkända städer. Glöm inte att kolla in Gamla staden, eller ”Stari Grad” som det kallas. I området finns även flera museer, kyrkor och katedraler. Ett hett tips är att ta linbanan upp till berget Srd, som är 405 meter högt. Den breda gågatan Stradun sträcker sig igenom Gamla staden och kantas av historiska byggnader. Det är också den gatan som delar in stadsdelen i två lika stora delar, ena till norr och den andra till söder.

Istrien

Halvön Istrien i norra Kroatien är ett populärt resmål som oftast jämförs med Italiens Toscana. Dels på grund av den magiska miljön bestående av vingårdar, medeltidsstäder och smala gator, men också då matkulturen påminner om det italienska köket. Istrien uppskattas av resenärer som vill ha en solsemester i behagligt tempo och avsluta dagen med en pasta eller pizza. Det sägs att olivoljan som produceras i Istrien är Kroatiens bästa, samt att den istriska tryffeln är ett måste ifall man åker dit. Ifall ni vill jämföra Istrien med Italien finns det utflyktsbåtar som tar dig till Venedig. Annars finns det möjlighet till vattenaktiviteter eller cykelturer längst havet.

4 populära aktiviteter

Båtutflykt till Brac och Hvar

Brac och Hvar är två öar en kort båttur bort från Kroatiens fastland. Båda öarna är mycket uppskattade för sina barnvänliga stränder, vandringsmiljöer och nöjesliv. På Hvar kan du hitta sandstränder, något man inte hittar så lätt i Kroatien, med glasklart vatten. Hvars badområden är snäppet lugnare än andra så snorkling är något som passar bra där. Är du istället en person som tycker maten utomlands är viktigare än snorkling så ska du åka till Brac. Det finns en mängd olika lokala restauranger som erbjuder allt och lite till. Efter en god måltid med lokalt vin, så vankas det mer sightseeing runt omkring de pittoreska gatorna.

Diocletianus palats och Sankt Domnius katedral i Split

De romerska ruinerna i Diocletianus palats är en fröjd för ögat och ett måste om du besöker Split. Runt 3 000 människor bor innanför murarna idag, men trots det så är de gamla lämningarna kvar orörda. Som man hör på namnet tillhörde palatset den romerska kejsaren Diocletianus och där bodde han sina sista tio år i sitt liv efter att han avgick från politiken. In till palatset kommer du genom någon av de fyra portarna och inkluderar Splits Gamla stad. Även palatset är en del av Unescos världsarv.

Sankt Domnius katedral, även känd som Katedralen i Split, är en välkänd turistattraktion i hjärtat av Diocletianus palats. Klocktornet som reser sig upp från katedralen har inte bara blivit en symbol utåt för staden, men är också den del av sevärdheten som besökare uppskattar mest. Det går att gå upp i klocktornet och väl däruppe får ni en maffig utsikt över staden som belöning.

Ringmuren i Dubrovnik

Södra Kroatiens stolthet slingrar sig runt Gamla staden. Ringmuren har stått där sen runt 1100-1600-talet med fem imponerande portar. Av dessa fem är Pileporten och Ploceporten de mest uppskattade av besökare då de båda består av en vindbrygga. Det är även dessa portar som du kan köpa din entrébiljett. Utsikten uppepå muren är särskilt omtyckt då man inte bara ser bergen och havet, men också allt från kända gator som Stradun till mindre kända gränder.

Havsorgeln i Zadar

I hamnstaden Zadar finns den världsunika havsorgeln. Den liknar en brygga man kan gå ut på, men under bryggan finns det ett antal rör inbyggda likt de på en orgel. Med vågornas hjälp pressas det in luft i rören som i sin tur skapar harmoniska toner. Detta spektakulära och experimentella musikinstrument lockar till sig lyssnare från när och fjärran och är helt klart Zadars mest populära sevärdhet. Havsorgeln är ett arkitektoniskt konstverk skapat av arkitekten Nikola Basic, som även skapat konstinstallationen Solhälsningen. På exakt samma ställe som Havsorgeln finns Solhälsningen som består av trehundra glasplattor på den stenbelagda hamnen. Dessa glasplattor absorberar upp solljus under dagen som sedan omvandlas till energi som i sin tur gör så att plattorna skiner dovt när mörkret står för dörren.

magnifiermenu